Συνηθέστερα Συμπτώματα Μαστού

Αρχική » Παθήσεις » Μαστός » Συνηθέστερα Συμπτώματα Μαστού

Οι μαστοί κάθε γυναίκας υπόκεινται σε μία σειρά λειτουργικών και μορφολογικών μεταβολών, που σχετίζονται προφανώς με την έμμηνο ρύση, την πιθανή κύηση, τον θηλασμό, αλλά και την εμμηνόπαυση. Στο μαστό υπάρχουν πολλές καλοήθεις καταστάσεις, αλλά και κακοήθεις, και όλες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά και αποτελεσματικά.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να εντοπίσει μια γυναίκα στο μαστό της είναι:

  • Μαστοδυνία, ο μονόπλευρος ή αμφοτερόπλευρος πόνος στους μαστούς.
  • Ψηλαφητό εύρημα, ογκιδίο στο μαστό που γίνεται συνήθως αντιληπτό με την αφή κατά την εξέταση των μαστών, είτε από το γιατρό, είτε από την ίδια τη γυναίκα.
  • Έκκριμα Θηλής, υγρό λευκό, διάφανο ή αιματηρό που συχνά θορυβεί τις γυναίκες. Συνήθως αποτελεί φυσιολογικό γεγονός, αλλά είναι δυνατόν να συνοδεύει κάποια παθολογική κατάσταση.

Άλλες πιθανές καταστάσεις είναι: ινοκυστική μαστοπάθεια, κύστεις μαστού, εκτασία πόρων, ινοαδενώματα, θηλώματα, φλεγμονές, σκληρυντική αδένωση, υπερπλασία, διάχυτη θηλωμάτωση, όγκοι, ακτινωτές ουλές κα. Ειδικότερα τα τελευταία μπορεί να είναι καλοήθεις παθήσεις, αλλά με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας του μαστού.

Η πρώτη εκτίμηση γίνεται με ψηλάφηση, κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα μαστού στο ιατρείο και με τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως Υπέρηχος, ABUS, Ψηφιακή μαστογραφία, Τομοσύνθεση μαστών, και Μαγνητική Τομογραφία γίνεται πλήρης απεικόνιση και δυνατότητα τελικής διάγνωσης.

Ο Δρ. Κυριάκου μπορεί να πραγματοποιήσει επίσης στο ιατρείο του FNA (λήψη υγρού με λεπτή βελόνη από την πάσχουσα περιοχή για κυτταρολογική εξέταση) και Core biopsy (λήψη μέρους ενός όγκου με χονδρή βελόνη για ιστολογική ταυτοποίηση).

Scroll to Top