Κήλες

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα που χρήζουν την επέμβαση του χειρουργού.

Μία κήλη δεν αποκαθίσταται από μόνη της. Μάλιστα χειροτερεύει με τον καιρό, σε σημείο που να χρειάζεται και επείγουσα χειρουργική επέμβαση.
Η αποκατάσταση της κήλης είναι μια επέμβαση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, δίνοντας οριστικό τέλος στα προβλήματα του πάσχοντος και προλαμβάνοντας τυχόν επιπλοκές.

Στην περίπτωση της κήλης ένα όργανο προβάλλει προς τα έξω, λόγω μίας ασθενούς περιοχής στους μυς ή στους ιστούς που το περιβάλλουν. Η ασθενής αυτή περιοχή μπορεί να είναι έτσι εκ γενετής ή να έγινε με την πάροδο του χρόνου, λόγω κάποιου τραυματισμού ή από προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση.

Η κήλη μπορεί να είναι “ανατάξιμη“, δηλαδή να είναι δυνατή η επαναφορά του περιεχομένου στην κοιλιά. Σε αυτή την περίπτωση μεγαλώνει όταν το άτομο στέκεται και μικραίνει όταν ξαπλώνει.
Μπορεί όμως να είναι και “μη ανατάξιμη“. Μια “μη ανατάξιμη” κήλη χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης γιατί μπορεί να προκληθεί περίσφιξη ή ακόμα και νέκρωση του περιεχομένου.

Στην περίπτωση μάλιστα της περιεσφιγμένης κήλης έχουμε πολύ έντονο πόνο, πυρετό, πιθανά απόφραξη του εντέρου, εμέτους, ή σε πολύ βαριές περιπτώσεις ακόμα και σοκ. 

Βουβωνοκήλη

Είναι ίσως η πιο συνηθισμένη μορφή κήλης.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η συνεχής παρουσία ή η επανεμφανιζόμενη διόγκωση με άλγος στην βουβωνική περιοχή.

Μερικές  φορές η κήλη είναι εντελώς ασυμπτωματική και διαγιγνώσκεται τυχαία κατά την κλινική εξέταση από τον χειρουργό. Άλλες φορές πάλι παρουσιάζεται επιπλοκή στον ασθενή, όπως η περίσφιξη που προαναφέρθηκε, και τότε ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο, μερικές φορές εμφανίζει και πυρετό ή ακόμα και νέκρωση του περιεχομένου στην περιοχή.

Ομφαλοκήλη

Ο ομφαλός αποτελεί αδύναμη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος. Ο δακτύλιος του, που φυσιολογικά είναι σχεδόν κλειστός, κάποια στιγμή μπορεί να διευρυνθεί και τότε έχουμε την προβολή ενδοκοιλιακών στοιχείων. Ομφαλοκήλη μπορούμε να δούμε τόσο σε ενήλικες όσο και  σε μωρά. 

Μηροκήλη

Μια ακόμα αδύναμη περιοχή του σώματός μας βρίσκεται μεταξύ της κοιλιάς και του μηρού, κάτω από τη βουβωνική περιοχή και εμφανίζεται σαν μικρό φούσκωμα στη βάση του μηρού. Αυτή η μορφή είναι πιο συχνή σε γυναίκες, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας.  

Μετεγχειρητική κήλη

Πρόκειται για κήλη που εμφανίζεται στην περιοχή της τομής προηγηθείσης χειρουργικής επέμβασης. Το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο πιέζει και προβάλλει από κάποιο αδύναμο σημείο της τομής. Μετεγχειρητική κήλη μπορεί να συμβεί μήνες ή και χρόνια μετά από μια επέμβαση.  

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της κήλης, γιατί με καμιά άλλη μέθοδο δεν μπορεί να αποκατασταθεί το κενό από το οποίο προβάλλει μία κήλη. 

Αποκατάσταση κήλης

Κλασσική χειρουργική επέμβαση

Υπό γενική αναισθησία γίνεται μικρή τομή από όπου συρράπτεται και ενισχύεται το ασθενές σημείο δημιουργίας της κήλης χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους ιστούς του ασθενούς.

Χειρουργική με πλέγμα

Πρόκειται για  η ίδια διαδικασία με την κλασσική επέμβαση μόνο που για να ενισχύσουμε το κοιλιακό τοίχωμα χρησιμοποιείται συνθετικό πλέγμα.
Έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες υποτροπής και το τοίχωμα γίνεται καλύτερο από αυτό που είχε ο ασθενής.

Λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση

Γίνεται χρήση δύο οπών και ενός οπτικού συστήματος που επιτρέπει την τοποθέτηση πλέγματος από την εσωτερική μεριά του κοιλιακού τοιχώματος.

Η όλη διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη, ενώ ο πόνος από την τομή κρατάνε μόνο τρείς με  τέσσερεις ημέρες και αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα.

Scroll to Top