Παράγοντες Κινδύνου Καρκίνου Μαστού

Αρχική » Παθήσεις » Μαστός » Παράγοντες Κινδύνου Καρκίνου Μαστού

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου που προκαλούν καρκίνο του μαστού, ελάχιστα είναι γνωστά για τα αίτια του.

Όταν λέμε ότι ένα άτομο κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει καρκίνο, ή έχει παράγοντα κινδύνου, σημαίνει ότι πιθανόν να έχει έναν βαθμό ευπάθειας στην ανάπτυξη της νόσου.
Θα πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι οι παράγοντες κινδύνου δεν «προβλέπουν» αν μια γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν τους λεγόμενους «παράγοντες κινδύνου» μπορεί να μην εκδηλώσουν τη νόσο ποτέ. Άλλοι πάλι, χωρίς κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες, τελικά εμφανίζουν τη νόσο.

Φύλο: Δυστυχώς οι γυναίκες έχουν τα άσχημα «πρωτεία» στη νόσο, με μόλις 1 άνδρα στις 100 γυναίκες ασθενείς.
Προχωρημένη ηλικία: Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών.
Οικογενειακό Ιστορικό Καρκίνου Μαστού: Όταν μια γυναίκα έχει μια συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή) με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασιάζεται ο σχετικός κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και η ίδια.
Ατεκνία
Καλοήθη ογκίδια μαστού (θηλωμάτωση)
Καθυστερημένη εμμηναρχή ή πρόωρη εμμηνόπαυση
Ακτινοβολία: Ειδικά η ακτινοθεραπεία στο θώρακα πριν από την ηλικία των 30 ετών αυξάνει στατιστικά κατά πολύ την εμφάνιση της νόσου.
Παχυσαρκία: H παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων.
Αλκοόλ: Αυξάνουν επίσης τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα.
Αντισυλληπτικά χάπια & Θεραπεία Ορμονικής υποκατάστασης: Φαίνεται να αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κατά τον χρόνο της χρήσης τους ή και λίγο μετά.

Scroll to Top