Αυτοεξέταση Μαστού

Αρχική » Παθήσεις » Μαστός » Αυτοεξέταση Μαστού

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτηρία.

Η αυτοεξέταση του μαστού είναι μια απλούστατη εξέταση ρουτίνας, που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και την πλήρη θεραπεία της γυναίκας από τη νόσο αυτή.

Ο μαστός της γυναίκας αλλάζει στη διάρκεια της ζωής της. Η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, οι ορμονικές θεραπείες, τα αντισυλληπτικά, αλλά ακόμα και μικροτραυματισμοί είναι αιτίες για τις αλλαγές του μαστού. Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι μαστοί γίνονται πιο σφικτοί, ενώ επίσης μπορεί να υπάρχει πόνος, ή και να εμφανίζονται μικρές μάζες. Αυτό είναι μια φυσιολογική κατάσταση και οφείλεται σε υγρά που συγκεντρώνονται στους μαστούς.

Εξετάζετε με αυτοεξέταση τους μαστούς σας κάθε μήνα, έτσι θα γνωρίσετε πώς είναι το στήθος σας φυσιολογικά και θα μπορείτε να διακρίνετε όποιες αλλαγές, εάν και όποτε εμφανιστούν.
Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση καλό είναι να κάνουν αυτοεξέταση 3 ή 4 ημέρες μετά το τέλος της εμμήνου ρήσεως, οπότε οι μαστοί είναι ήρεμοι και οι πιθανές διογκώσεις που είχαν εμφανιστεί και οφείλονταν σε συγκεντρώσεις υγρών κατά την έμμηνο ρήση θα έχουν φυσιολογικά εξαφανιστεί.
Εάν έχετε περάσει στην εμμηνόπαυση, διαλέξτε μια εβδομάδα- την ίδια κάθε μήνα (πχ την πρώτη εβδομάδα) για να κάνετε την αυτοεξέταση σας. 
Ο φόβος να επισκεφθείτε το γιατρό σας και ακόμα καλύτερα τον ειδικό μαστολόγο, θα πρέπει να απουσιάζει από τη ψυχολογία σας.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές! 

Η αυτοεξέταση του μαστού βήμα προς βήμα

Βήμα 1

Στηθείτε μπροστά από ένα καθρέπτη με τα χέρια στη μέση αλλά χαλαρά -χωρίς να τα σφίγγετε στο κορμό σας.
Κοιτάξτε και ελέγξτε κάθε μαστό χωριστά για κάτι ασυνήθιστο, όπως κάποιο μικρό ή μεγάλο βαθούλωμα, μια πληγή στο δέρμα του μαστού, κάποια ερυθρότητα (κοκκινίλα), αλλά και αυτό το μέγεθος κάθε μαστού.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό ο ένας μαστός να διαφέρει σε μέγεθος από τον άλλο, όμως, αν αυτή τη διαφορά δεν την έχετε προσέξει σε προηγούμενες εξετάσεις –αυτοεξετάσεις, πείτε το στο γιατρό σας.
Τέλος, προσέξτε τη θέση της θηλής: εάν δείτε ότι αυτή έχει αλλάξει, να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

Βήμα 2

Σηκώστε τα χέρια, βάλτε τα πίσω από το κεφάλι και πιέστε προς τα πίσω. Οι μυς του θώρακα σφίγγουν.
Κοιτάξτε το σχήμα και το περίγραμμα των μαστών και εξετάστε και τους δύο μαστούς όπως και στην εικόνα.
Ελέγξτε οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος και στο σχήμα των μαστών, ή εάν υπάρχει κάποια διόγκωση ή βαθούλωμα, ή ερυθρότητα (κοκκινίλα), ή οποιαδήποτε αλλαγή χρώματος στο δέρμα, ή ακόμα κάποια πληγή ή εκδορά.
Εάν διαπιστώσετε κάτι από τα παραπάνω, να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

Βήμα 3

Χρησιμοποιώντας τα άκρα των δακτύλων, ψηλαφίστε τους μαστούς σας από μέσα προς τα έξω, με κυκλικές κινήσεις και σε περιοχές που να καλύπτει η μια την άλλη.
Εάν αισθανθείτε κάτι σκληρό κάτω από τις άκρες των δακτύλων σας, ψηλαφίστε ξανά την περιοχή και αφού βεβαιωθείτε ότι πράγματι κάτι υπάρχει εκεί, να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

Βήμα 4

Με το δεξί σας χέρι χρησιμοποιώντας τα άκρα των δακτύλων) ψηλαφίστε τον αριστερό μαστό και με το αριστερό σας χέρι ψηλαφίστε το δεξιό μαστό.
Ψηλαφίστε ανά μικρές περιοχές όσο ένα νόμισμα.
Εάν εντοπίσετε κάτι σκληρό κάτω από τις άκρες των δακτύλων σας, ψηλαφίστε ξανά την περιοχή και αφού βεβαιωθείτε ότι πράγματι κάτι υπάρχει εκεί, να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

Βήμα 5

Χρησιμοποιώντας δύο δάκτυλα, τον δείκτη και τον μέσο, επαναλάβετε ό,τι και στην εικόνα 4 για κάθε μαστό.
Εάν εντοπίσετε κάτι σκληρό ανάμεσα στα δύο δάκτυλα, ψηλαφίστε ξανά την περιοχή και αν βεβαιωθείτε ότι πράγματι κάτι υπάρχει εκεί, να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

Βήμα 6

Τοποθετείστε το δείκτη του χεριού σας στη θηλή και πιέστε βαθιά γύρω γύρω τη θηλή, και μετά πιέζοντας ελαφρά τραβήξτε τη θηλαία άλω προς τα πάνω.
Αν αισθανθείτε κάτι σκληρό κάτω από τη θηλή, ή κάτι που κρατάει τη θηλή και δεν την αφήνει ελεύθερα να κινηθεί προς τα πάνω, ή αν αισθανθείτε ασυνήθιστο πόνο, να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

Βήμα 7

Πιάστε και πιέστε προσεκτικά απαλά αλλά σταθερά κάθε θηλή.
Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα και τον δείκτη.
Εάν αισθανθείτε πόνο, έστω και μέτριο αλλά ασυνήθιστο, ή εάν παρατηρήσετε να τρέχει υγρό από τη θηλαία άλω, να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

Βήμα 8

Ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα ίσιο κρεβάτι.
Βάλτε ένα μικρό μαξιλάρι πίσω από τη πλάτη και ψηλά μέχρι τους ώμους.
Βάλτε το αριστερό σας χέρι πίσω από το κεφάλι και με το δεξί σας χέρι ψηλαφίστε τον αριστερό μαστό σας.
Κάντε το ίδιο αντίστροφα, βάλτε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και με το αριστερό σας χέρι ψηλαφίστε τον δεξιό μαστό σας.
Χρησιμοποιήστε και πάλι τα άκρα των δακτύλων σας όπως και στις εικόνες 3 και 4.
Εάν αισθανθείτε κάπου πόνο, ή κάτι σκληρό, ή κάτι που “κολλάει” πάνω στο θώρακά σας, να το αναφέρετε αμέσως στο γιατρό σας.

Scroll to Top