Αιμορροϊδοπάθεια

Αρχική » Παθήσεις » Αιμορροϊδοπάθεια

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις συχνότερες καταστάσεις που εμφανίζεται στον πληθυσμό των δυτικών κοινωνιών. Μάλιστα, το 50% των ανδρών και γυναικών υπολογίζεται ότι θα εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Από αυτές τις περιπτώσεις περίπου το 15% θα απαιτήσει χειρουργική επέμβαση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε στον πρωκτό ένα δίκτυο από φλέβες, τις αιμορροϊδικές φλέβες, οι οποίες όταν διαταθούν αναπτύσσουν τις εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροΐδες. Τα προβλήματα ξεκινούν λοιπόν όταν οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τις αιμορροΐδες χαλαρώνουν (κυρίως λόγω δυσκοιλιότητας, ή λόγω κύησης- τοκετού, φαρμάκων, οινοπνευματωδών ποτών) και αρχίζει η πρόπτωση τους εκτός του πρωκτικού σωλήνα. Σε συνδυασμό με την επιδείνωση της κιρσοειδούς διατάσης του φλεβικού πλέγματος που περιέχουν αποτελούν τα κύρια αίτια της αιμορροϊδοπάθειας.

Τα κύρια συμπτώματα των αιμορροΐδων μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα στον πρωκτό, φαγούρα και πόνος σε και γύρω από τον πρωκτό ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας, ή στην ίδια την τουαλέτα.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν είναι επώδυνες, αλλά εκδηλώνουν συχνά αιμορραγία.

Όταν ένας αιμορροϊδικός όζος διαταθεί, ώστε να βγει έξω από τον πρωκτό, τότε μιλάμε για  προπίπτουσες αιμορροΐδες. Εξωτερικές αιμορροΐδες έχουμε όταν είναι οι φλέβες κάτω από το δέρμα του πρωκτού, διατείνονται και πονούν. Κάποιες φορές μπορεί να αιμορραγούν κιόλας.

Η κύρια ταξινόμηση των αιμορροΐδων έχει ως εξής:

1ου βαθμού χωρίς πρόπτωση: αντιμετωπίζονται συνήθως με δίαιτα, κάποια φαρμακευτική θεραπεία, ή με σκληροθεραπεία, φωτοπηξία.

2ου βαθμού με πρόπτωση: οι αιμορροΐδες εμφανίζονταιέξω από τον πρωκτό, αλλά ανατάσσονται αυτόματα. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με σκληροθεραπεία, φωτοπηξία, απολίνωση, ή  και αιμορροϊδεκτομή.

3ου βαθμού με πρόπτωση:  οι αιμορροΐδες εμφανίζονται έξω από τον πρωκτό  και ανατάσσονται μετά από χειρισμό. Συνήθης αντιμετώπιση με αιμορροϊδεκτομή.

4ου βαθμού με πρόπτωση: οι αιμορροΐδες εμφανίζονται έξω από τον πρωκτό και δεν ανατάσσονται μετά από χειρισμό. Αντιμετώπιση με αιμορροϊδεκτομή.

Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί γίνεται πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό και πάντα με βάση την κατάσταση του εκάστοτε ασθενούς.

Scroll to Top