Παράγοντες Κινδύνου Καρκίνου Μαστού

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου που προκαλούν καρκίνο του μαστού, ελάχιστα είναι γνωστά για τα αίτια του. Όταν λέμε ότι ένα άτομο κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει καρκίνο, ή έχει παράγοντα κινδύνου, σημαίνει ότι πιθανόν να έχει έναν βαθμό ευπάθειας στην ανάπτυξη της νόσου. Θα πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι οι παράγοντες κινδύνου δεν «προβλέπουν» αν μια γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Πολλοί άνθρωποι που έχουν τους λεγόμενους «παράγοντες κινδύνου» μπορεί να μην εκδηλώσουν τη νόσο ποτέ.

Αυτοεξέταση Μαστού

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτηρία. 

Η αυτοεξέταση του μαστού είναι μια απλούστατη εξέταση ρουτίνας, που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και την πλήρη θεραπεία της γυναίκας από τη νόσο αυτή.

Ο μαστός της γυναίκας αλλάζει στη διάρκεια της ζωής της. Η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, οι ορμονικές θεραπείες, τα αντισυλληπτικά, αλλά ακόμα και μικροτραυματισμοί είναι αιτίες για τις αλλαγές του μαστού. Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι μαστοί γίνονται πιο σφικτοί, ενώ επίσης μπορεί να υπάρχει πόνος, ή και να εμφανίζονται μικρές μάζες. Αυτό είναι μια φυσιολογική κατάσταση και οφείλεται σε υγρά που συγκεντρώνονται στους μαστούς.

Εξετάζετε με αυτοεξέταση τους μαστούς σας κάθε μήνα, έτσι θα γνωρίσετε πώς είναι το στήθος σας φυσιολογικά και θα μπορείτε να διακρίνετε όποιες αλλαγές, εάν και όποτε εμφανιστούν. Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση καλό είναι να κάνουν αυτοεξέταση 3 ή 4 ημέρες μετά το τέλος της εμμήνου ρήσεως, οπότε οι μαστοί είναι ήρεμοι και οι πιθανές διογκώσεις που είχαν εμφανιστεί και οφείλονταν σε συγκεντρώσεις υγρών κατά την έμμηνο ρήση θα έχουν φυσιολογικά εξαφανιστεί. Εάν έχετε περάσει στην εμμηνόπαυση, διαλέξτε μια εβδομάδα- την ίδια κάθε μήνα (πχ την πρώτη εβδομάδα) για να κάνετε την αυτοεξέταση σας. 

Ο φόβος να επισκεφθείτε το γιατρό σας και ακόμα καλύτερα τον ειδικό μαστολόγο, θα πρέπει να απουσιάζει από τη ψυχολογία σας. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!